Ιστορία ΕΠΣ Χανίων

Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων ιδρύθηκε το 1950 και πρώτος πρόεδρος της υπήρξε ο αείμνηστος Αντώνης Κατσιφαράκης. Αρχικό σύμβολο της Ε.Π.Σ. Χανίων ήταν ο Κρητικός με την κατσούνα, ενώ και το δεύτερο σύμβολο που υπάρχει έως και σήμερα είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, αφού πρόκειται για το περίγραμμα του Νομού Χανίων.

Τα χρώματα της Ένωσης, το μπλε και το κίτρινο επελέγησαν επειδή συμβολίζουν τη δόξα και τη λάμψη.

Η Ε.Π.Σ. Χανίων έχει έδρα τα Χανιά και στη δύναμή της ανήκουν περισσότερα από 50 σωματεία.

Βασικές διοργανώσεις της Ένωσης είναι το τοπικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α', της Β' και της Γ' ερασιτεχνικής κατηγορίας, το Κύπελλο Χανίων και το Super Cup Χανίων.

Στο Κύπελλο Χανίων συμμετέχουν τα σωματεία-μέλη της Ένωσης που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής, οι ομάδες της Α' ερασιτεχνικής κατηγορίας και όσες από τις ομάδες Β' και Γ' ερασιτεχνικής δηλώσουν συμμετοχή.

Η Ένωση επίσης διοργανώνει το πρωτάθλημα Κύπελλο Παίδων, το πρωτάθλημα Παίδων και τα πρωταθλήματα υποδομής (Προπαίδων-Τζούνιορ-Προτζούνιορ).

Πρώτη πρωταθλήτρια ομάδα στην ιστορία της Ε.Π.Σ. Χανίων υπήρξε η Ιωνία (1952-53) και πρώτος κυπελλούχος ο Παγχανιακός το 1972.

Το πρώτο Super Cup της Ε.Π.Σ. Χανίων κατέκτησε ο Μινώταυρος το 2005.

Κάθε χρονιά στην ετήσια γιορτή της, που είναι αφιερωμένη στον ποδοσφαιριστή, με τα έσοδα να πηγαίνουν στο Ταμείο Αρωγής Τραυματιζομένων Ποδοσφαιριστών, η Ε.Π.Σ. Χανίων απονέμει τα ετήσια έπαθλα στις πρωταθλήτριες ομάδες κάθε κατηγορίας, στους πρώτους σκόρερ, αλλά και στην ομάδα με την καλύτερη βαθμολογία "ευ αγωνίζεσθαι", στην οποία απονέμει το Κύπελλο Ήθους. Παράλληλα βραβεύει ανθρώπους με μεγάλη προσφορά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.